Steinerskolen på Eidsvoll. 

NB. smeden holder foredrag om håndverk, nyere hjerneforskning og steinerpedagogikk på Torsdag 29 kl. 19.00 Alle velkommen.


Steinerskolen på Eidsvoll ligger ca.8 mil nord for Oslo i en gammel bygnings som tidligere var skolen til Eidsvoll verk. Like ved skolen ligger en av Norges mest kjente bygninger, Eidsvoll-bygningen. Skolen har rundt 50 elever og er et nytt friskt initiativ i steinerskolepedagogikken.  De har forberedt smedprosjektet godt, og har til og med reist en egen liten bygning hvor smia skal stå. Flott for smeden! 

De er også flinke til å markere seg, og har stand på det lokale markedet på Eidsvoll med salg av lopper og lodd til inntekt for skolen. 

 

 

Denne uken er en prosjekt-uke med skuespill og høstmarked og Mikkelsmess-feiring på skolen. Det blir spennende og vi får la jernets ridder og alles beskytter st. Mikael stå som beskytter for skolen denne uken.
Hilsen. Kjell Helge. 

Kan treffes på 90015160 hvis noen har spørsmål. Gjerne SMS.

Informasjon om skolen: eidsvoll@steinerskolen.no

Prosjektuke 26 - 30 september 2005. Bilder vil bli lagt ut fortløpende

Mandag 26.09.05 

Første dagen gikk bra til tross for at noen ansatte var borte og det ble litt hektisk på skolen. Vi brukte litt tid på å gjøre ferdig smia og rigget utstyret. Så var det 5-6 klasse som var i ilden. en intens vilje og interesse gav resultater, og det ble kommentert fra en av elevene: "dette er det gøyeste faget!". 1. kl var også inne sammen med Fride. hun klarte å lage en fin krok og klassen laget sin egen. Den skal viktige ting henges på. Lærdom kanskje? Den må jo henges på en knagg er det sagt. Smia fungerte kjempefint og takk til kollegiet som har forberedt dette. hilsen smeden. 

Bildene følger her. 1 kl. mangler, kommer i morgen

 
 

Tirsdag 27.09.05

3 grupper i dag. Litt hektisk det, men må man så må man... Alle ble ferdige og alle ble fornøyde. Det var bra jobbestemning. Man gjør seg mange refleksjoner når man står der og er litt flue på veggen på en ny skole. Hva er det som kjennetegner skolen og hvilket miljø og hvilken stemning er det? Eidsvollskolen er særpreget på den måten at elevene er veldig aktive og åpne. Ungdom på landet er mye lettere å ha med å gjøre enn byungdom. De siste er mere våkne i hodet på en litt usunn måte. De skal diskutere og ha retten til å mene uten å ha gått den moralbyggende veien. Man kan ikke ha stemmerett hvis man ikke samtidig kjenner og har forståelse for andres behov. Frihet er også ansvar og plikt. Den hopper byungdom litt for lett over og blir kvervulerende. Hodet tror det forstår, men hjertet er umodent. Og går instruksjonene rett fra hodet til hånden uten å gå veien om hjertet så kan mange stå gråtende tilbake. Og som lærer gråter man ofte litt for seg selv. Landsungdom er sunnere Litt mye vilje, men ganske bra hjerte og et hode som er villig til å lytte til følelsen og erfaringen. Det er ekte Goetheanisme. Først hånd og så ånd. Vel det var litt filosofi. Hilsen Kjell Helge.  Her følger dagens bilder:

Onsdag 28.09.05

Tjo hei det gikk unna. 9 elever samtidig som like før hadde framført et fremragende skuespill om Julius Cæsar. 8-9. Klasse i beste tempo. Mange fikk erfare hva uttrykket å passe på som en smed var i dag. Noen var  gråten nær da emnet hadde brent opp for 3 gang og de måtte begynne helt på nytt. Heldigvis vet smeden råd og vi klarer å berge i land en del havarier. Allikevel er det bittert å erfare det å begynne helt på ny fordi at man "skulle bare..." Vips var jernet blitt til slagg. Her helbreder vi konsentrasjonsvansker uten et ord. Enten så brenner de jernet eller så brenner de seg selv. Heldigvis har de reaksjonsevnen inntakt og får fingrende unna fort nok. Ingen skadet. (Det har jeg forresten aldri opplevd)  Hilsen Smeden.

Dagens bilder fra skuespillet (flott innsats) og smia.:

 
 

 

Torsdag 29.09.05

I dag var den store gjøre ferdig dagen for 7 -8 klasse og lærerne sin store kursdag. Vi laget mange nye ting som elevene skal få lære når smeden er dratt hjem til Nidaros. Dobbeltkroker,  kniver, beltespenner og ildraker. Og så har vi hatt besøk fra NRK Østlandsendingen. De intervjuet smeden og elever og lærere og programmet ble sendt 16.03 i dag. Dere kan høre et (litt dårlig) opptak Her. Om kvelden møttes en forsamling til et lite foredrag om håndverket magi. En trivelig stund med interesse og god samtale.  Hilsen Kjell Helge

Under: bilder fra dagen.

 
   

Fredag 30.09.05

Avslutning av en flott uke. Smeden samlet hele skolen i smia og sammen begynte vi å smi på et sverd. Alle elevene hamret noen slag hver og så samlet vi alle til en fortellerstund. St. Mikael og Dragen ble malt ut i ord og med en glødende esse i bakgrunnen ble det fortalt hvordan Vårherre laget St. Mikaels flammesverd av en solstråle. Satanael, den falne engel, ble drevet ut av himmelen og  der nede på jorden ble han drept med flammesverdet.  Alle lyttet og en magisk stemning oppsto rundt essa. Etterpå gikk barna i skogen og lekte drageleken med de store  De var drager og de minste var mikaelsriddere. I mellomtiden smidde smeden ferdig sverdet og da alle kom tilbake ble de kledd i ridderkappe og slått til ridder av av stormester Malte som med stor verdighet utførte sine plikter. Elevene var andektige og en liten hellig stund ble til på bakken foran skolen. Etterpå var det Mikaelsfest og avslutning hvor Smeden takket for seg og for til Nidaros.

Smeden takker for seg og for alle de gode menneskemøtene og den hengivenhet som er blitt han til del. Bare han vet at han er den heldigste. Takk for en fin uke til elever lærere og ikke minst foreldre.

HIlsen Kjell Helge