Steinerskolen på Fosen  

  4 - 8 februar 08  
  
Håndverk i skolen. Et skoleprosjekt av Kjell Helge Johansen 

Steinerskolen på Fosen ligger vakkert til på Austrått gård på Ørlandet. Nærmeste nabo er Austråttborgen som har historie langt bak i middelalderen.
Å få være smed i slike omgivelser gir et lite historisk sus over arbeidet. Går man rundt på borgen ser man smeders arbeid over alt


Smedens Sanger Her

 

Meny
Prosjekter hittil. Bilder og beskrivelser legges ut fortløpende.

 

2008:
uke 6 Steinerskolen på Fosen.
uke 10 Framskolen på Fosen.
Planlagte besøk:

uke 20 og 21 Steinerskolen på Skjold.  Juni
Steinerskolen i Karlshamn. 

 

2006

uke 17

Steinerskolen på Lørenskog

uke 18

Steinerskolen på Ringerike

uke 20

Steinerskolen i Roskilde Danmark

uke 21

Turmalinen. Kässjö i Umeå. Helse- pedagogisk hjem

uke 26

Rudolf Steinerseminariet i Järna

 

2005

uke 36

Karlshamn waldorfskola Sverige

uke 38

Steinerskolen på Nordstrand

uke 39

Steinerskolen på Eidsvoll

uke 44

Steinerskolen i Ålesund

 

Smedens gledes-

prosjekter:

Buss og lastebilsertifikat...

Smedens private drøm var å ta storbilsertifikat i sitt friår. Det har har han gjort og arbeider nå i fritiden med å kjøre buss i Trondheim.!

 

Bilder fra "Gledes- prosjektet" her

Første dag. Tirsdag. Så var vi i gang og hvilken dag! Den flotteste klassen jeg har hatt på lang tid har laget sine dobbelkroker. Jeg trodde det skulle være for vanskelig, men maken til konsentrasjon skal du lete lenge etter. Dagens kommentar kom fra Koen " denne smiingen gjør meg blid" Det er hyggelig for en smed å høre. Et fantastisk vær skapte en flott ramme for den første smidagen på Fosen. Litt vind gjør ingen ting. I kveld har smeden holdt foredrag og kurs for foreldre og lærere. Om foredraget falt i smak kan andre avgjøre, men smiingen var like vellykket som for ungdommene. Voksne som fryder seg som barn over skaperglede er noe kan få smeden til å felle noen sotete gledestårer. Smeden er heldig som får se voksne i rene "Nær Livet Opplevelser" Det er grunn til å tro på et liv før døden. :-) Bildet til høyre viser den glade smeden sammen med Fosenskolens "Girl Power " Jeg gleder meg til forsettelsen.  Hilsen Kjell Helge Smed
2 dag. Onsdag. Dagen begynte med flott vær og enda flottere 8-9 klasse ungdommer som kom glade ned for å smi. Det er noe med ungdom fra landsbygda som mange byungdommer har mistet. Hva er ikke godt å si, og kanskje skal man ikke si det, men bare fornemme det. Trivelig er det iallefall å ha disse unge menneskene med arbeidsglede rundt seg. Guttene tok i tillegg hele friminuttet til noen seiersrunder i smia med egne kreative påfunn og flotte resultater. Dagen ble avsluttet i tinnsmia hvor alle fikk prøve å støpe en tinnsoldat eller et smykke. Om kvelden var det de voksne som fikk prøve seg på vanskeligere oppgaver som trollkors og beltespenne. Det gikk kjempebra til tross for ganske kraftig væromslag og trønderregn. Godt vi var vanntette! 
3. dag. Torsdag. 6-7 klasse i smia. Samme iver og innsats som med de andre klassene. Smeden er lykkelig! I dag gikk han seg en liten tur opp på skolen og gjorde litt forberedelses arbeid. Han tok sjansen på at elevene visste sitt eget beste. Da han kom tilbake fikk han til sin overraskelse se at flere av elevene hadde smidd seg kroker på egen hånd uten faglig assistanse! Imponerende at små søte jenter som man i utgangspunktet skulle tro var opptatt av småsaker i pynteskrinet og søte kjærlighetstegneserier flesker til og ødelegger alle smedens fordommer! Smedarbeid så fint at jeg kunne ikke gjort det bedre selv! Det er absolutt håp for den oppvoksende slekt. Kanskje er det vi voksne som må forbedre oss...

Annet hyggelig besøk i dag var 1 klasse og barnehage. I rad og rekke smidde de sin lille krok til sangen fra ambolt og hammer. 10 slag hver! Og simsalabim! Hjem med mange autentiske sanseerfaringer og en krok i handa som de skulle henge sverdet i til mikkelsmesse. Dagen avsluttet med pølsefest i skolekjøkkenet.

4. dag. Fredag. Så var siste økta ferdig. 5-6 klasse kom og satte et verdig punktum for smiuka på Fosen. De var like flinke som de andre og resultatene ble deretter! De gikk til og med ned i pausen og klarte å smi seg egne kroker helt på egen hånd! Ikke dårlig for så unge mennesker! Fosnafolket var på besøk også og også de fikk prøve seg på smedkunsten. Journalisten fortalte begeistret om sin tippoldefar som var smed på Ørlandet. Vi får håpe skolen får kreditert sin pedagogiske innsats med en fin reportasje. Smiuka ble avsluttet med en felles fortellerstund for alle elevene. Det var stille som i graven da smeden fortalte om de tre heltene fra Kalevala sine opplevelser ved Tuonielven; dødens elv. Der hadde de virkelig bruk for smedkunsten! Det gikk bra... Å være storyteller er en gave når man har så mange interesserte ører. 

Så var det å pakke da. Smeden fylte vedmodig sin tilhenger med hammer og tenger, takket for en fantastisk uke og reiste ut i verden til nye utfordringer og hyggelige menneskemøter. Han dro ikke så langt... Vallersund gård i uke 10 sammen med Framskolen.

Og bildet kom i bladet dagen etter.... (Fosnafolket 22 februar 08)
PS. vil du se noe fint? Hils på smedens malende venn HER

Og smeden tok seg en trall og syntes at livet var godt å leve.  :-)