Waldorfskolan i Karlshamn

Håndverk i skolen. Et skoleprosjekt av Kjell Helge Johansen

25mai - 6 jun 08

Skolen ligger vakkert til nær Karlshamn sentrum i Blekinge helt syd i Sverige


Smedens Sanger Her

 

Meny
Prosjekter hittil. Bilder og beskrivelser legges ut fortløpende.

 

2008:

Uke 6: Steinerskolen på Fosen.
Uke 10:
Framskolen på Fosen 

Uke 20 og 21: Steinerskolen på Skjold.
Uke 22-23:  Steinerskolen i Karlshamn. 

Uke 26:

RudolfSteiner Seminariet i Järna, Sverige

 

2006

uke 17

Steinerskolen på Lørenskog

uke 18

Steinerskolen på Ringerike

uke 20

Steinerskolen i Roskilde Danmark

uke 21

Turmalinen. Kässjö i Umeå. Helse- pedagogisk hjem

uke 26

Rudolf Steinerseminariet i Järna

 

2005

uke 36

Karlshamn waldorfskola Sverige

uke 38

Steinerskolen på Nordstrand

uke 39

Steinerskolen på Eidsvoll

uke 44

Steinerskolen i Ålesund

 

Smedens gledes-

prosjekter:

Buss og lastebilsertifikat...

Smedens private drøm var å ta storbilsertifikat i sitt friår. Det har har han gjort og arbeider nå i fritiden med å kjøre buss i Trondheim.!

 

Bilder fra "Gledes- prosjektet" her

Smeden er tilbake i Karlshamn

Hei Alle venner!

Her følger en logg for arbeidet med elevene. 

Tirsdag foredrag åpent for alle.

Første dag og flotte elever. Det merkes godt at elevene har fått prøvd seg i smia før. De har både prosesskunnskap og verktøyfølelese. Bra!

Også lærerne kom  og prøvde seg. Mia, Thomas, Håkan og Camilla laget sine flotte beltespenner. Camilla laget hele to kroker! ;-) 

Godt å være tilbake og det blir trivelig å møte alle elevene etterhvert! 

Hilsen smeden Kjell Helge (send gjerne sms til +4790015160)

2. dag Tirsdag.

En glad gjeng ungdommer møtte opp for å lage kniver. Og det er ikke det letteste. Vi gjøv løs på arbeidet og banket til det harde knivstålet måtte gi seg og føyet seg til en vakker bruksgjenstand med tusener av års tradisjon bak seg. Alle fikk sin kniv ferdig til finsliping. Det tar vi i morgen.

Om ettermiddagen var det åpen dag og smeden holdt både åpen smie og foredrag for de frammøtte. Det ble for smeden en trivelig kveld hvor han fikk sagt litt om det han tenker mest på for tiden. Hvordan skal hånd møte ånd? En balanse i hverdagen mellom det kunstneriske og det teoretiske og det praktiske. Eller for å side det enkelt: Hvordan skape feedbackprosesser i hjernen fra det perifere nerve/sanse systemet som kan bygge opp under nevrofornyelse og være organdannende i hele kroppen...               Hilsen Smeden

3. dag. Onsdag. En rolig dag både på svensk og norsk... Vi hadde en hel flokk med de minste skolebarna og førskolen her. I lange rekker og taktfaste slag, hamret de fram de vakreste krokene til klasserommet. Dugnad er det norske ordet for arbeid for et felles formål. Og målet ble nådd. En masse glade barn!! og en fornøyd og glad smed som fortalte om Ilmarinens bragder i Pohjola.

Flinke unger i Karlshamn Waldorskola. Hilsen Smeden

4 dag. Torsdag.

Hvilken soldag! Smeden har det  varmt i Smia. Like fullt er elevene like ivrige og 6 nye vikingkniver ble født i essa i dag. Hardt arbeid, timer med banking, En 10delt millimeter for hvert slag. Mer arbeid og til slutt en vakker fin kniv som er skarp nok til å barbere seg.

Bra at det finns barn for å fortelle smeden hvor glad de blir når de er skapende. Da blir smeden glad også.

Smeden tok sin først havdukkert i dag. Det gjorde godt men Østersjøen ble litt svartere :-) Noen sa den steg også...      Hilsen Smeden.

Hva er er en kunstner uten et godt publikum? 
5 dag. Fredag. En uke til ende og mange flotte saker og ta med hjem. Gabriela fikk sydd den første slira og det ble bra! Alle var imponert og syntes den var flott. Ettermiddagen var smedens egen og han suste avgårde på sin mc til den danske hovedstad. En flott tur over Øresundbroa (se bildet) og besøk hos en god kollega i Steinerskolen. Mye god filosofi ble gjennomarbeidet denne helga! Søndag ettermiddag dro smeden til Ronneby og fikk med seg en hel del "bra å ha greier" fra loppemarkedet i Brunnsparken. Sveriges største? Apropos. Om dere ikke klarer å lese avisartiklene så si fra så skal jeg sende epost. De sier nemlig at smeden er oppdatert med moderne hjernevitenskap og forskning!!
Ny uke. mandag 6 dag. I dag dro vi til Tärnø med båt og hadde en aldeles nydelig dag i Blekinges skjærgård. Vi hadde utstyr for skinnarbeid med oss, og noen fikk slire og andre fikk prøve seg på et armbånd som egentlig ikke skal gå an å lage...:-) Men det gikk lell! Noen ga opp mens andre sto løpet ut. Og det ble et bra resultat. Se bare på konsentrasjonen under...
Smeden var på MC treff mandag kveld i Mörrum...
Tirsdag 7. dag 

Siste innspurt for 6 klasse. Tre nye kniver og en slire og en stolt jente på bildet. Om kvelden var smeden på besøk til Thomas Olsson som er assisterende smedmester og fant fort ut at han blir lillebror når det gjelder kreativitet og formgivning... Se selv:

Tomas Olssons Atellier

Flittinghet i Lekskolan  To kollegaer Camilla og Michael hadde 2 års brullupsdag i dag!!
Onsdag. 8. dagen. 6 klasse i dag. Fullt kjøre hele dagen og når dagen var slutt var det på tide å ta en verdig avsluttningsstund... Det var bare det at alle hadde gått etter hvert som de hadde fått sine vakre kniver ferdige. 

Joda... jeg skjønner at det er fint å vise fram hjemme, men at det skulle være så viktig at de glemte å si takk for i dag og hjelpe til med ryddingen...:-) 

 

Torsdag. 9.dagen. Avreise dag. Både godt og vemodig. Farvel til alle snille elever og gode venner. Og godt å komme hjem og treffe familie og egne barn. Det har vært 2 fantastiske uker!! Jeg sitter igjen med mange hyggelige minner og menneskemøter. Og skolen sitter kanskje igjen med noen flere ideer eller strategier for læring og modning som det heter når man taler pent. Og det gjør man jo. På gjensyn alle og takk for meg.

Hilsen Smeden. (Kjell Helge) 

 

Og smeden drar videre...

Neste Kurs: Rudolf Steinerhøgskolan i Järna 

Til høsten blir det håndverkseminar på SandbakkenSmia. Velkommen! 

www.antronett.no/smia

PS. vil du se noe fint? Hils på smedens malende venn HER