Steinerskolen på Lørenskog. 

NB. smeden holder foredrag om håndverk, nyere hjerneforskning og steinerpedagogikk på torsdag kl. 18.00 Alle velkommen.

Prosjektuke 24 - 28 april 2006. Bilder vil bli lagt ut fortløpende


Steinerskolen på Lørenskog ligger ca.2 mil nord for Oslo i vakkert til i åskammen på Rasta nær Skårer,

 

De har forberedt smedprosjektet godt, og en flokk med lærere stilte opp på søndag kveld og hjalp til med å bygge opp smia. Reisverket kom på plass og mandag morgen monteres essa. 

De er også flinke til å markere seg, Smeden ble behørig presentert både i lokalavisa og i skolen nyhetsblad.

Denne uken er en prosjekt-uke med skuespill og middelalder-marked Det blir spennende og vi får la jernets ridder og alles beskytter st. Mikael stå som beskytter for skolen denne uken.
Hilsen. Kjell Helge. 

Kan treffes på 90015160 hvis noen har spørsmål. Gjerne SMS.

Informasjon om skolen:

Skolen webside: http://www.rsil.no/ Epost: lorenskog@steinerskolen.no

 

Mandag 24.04.06  Første smidag!

Så var smia opp. Første dagen gikk smertefritt med mange barn i smia. Smeden selv var jo litt spent på om han hadde husket på alle redskap og materialene, og at alt fungerte. Og det gjorde det! Barnehagen, 3. og 4. klasse og to jenter fra femte, var i ilden. Siri, 3 kl lærer uttrykte det slik: "det var som å se en bisverm rundt en syltetøykrukke!"

Mange flere kom for å kikke og det hadde vært stilling for en informasjonskonsulent for å besvare alle spørsmål. Kroker ble det, og en flokk med fornøyde unger. Smeden lurer på om de maser like mye på mattelæreren også? Smeden er heldig som får være midtpunkt for barnas intense interesse. Barn som er mette i hodet er sultne i hendene, barn som får mettet hendene blir sultne i hodet. Og heter det ikke kunnskapsbegjær? Takk til alle snille elever og lærere som gir smeden livslyst og glede. Det heter også glødende interesse. 

Kjell Helge

Tirsdag 25.04.06 

Ny dag i Smia. Ikke alle rakk å bli fotografert for de hadde det travelt. Tinnsmia kom opp også. Den er som en magnet på barna, og tinnet rant i strie strømmer ned i støpeformene. Barnehagen kom med sin andre gruppe i dag og ble tatt opp i smedlauget. Det er en stor glede for smeden å ha de små rundt seg. Der er det 100 % konsentrert læring med alle de 12 sansene. Britt var i storslag i dag og fikk laget seg en beltespenne. Hun er kjempeflink og har et håndlag som er forbilledlig. De andre gruppene med håndverk var også i gang med toving og buelaging og masse andre aktiviteter. 

Om kvelden var det foreldremøte i Siri sin klasse og smeden holdt foredrag om mytologi og fortellerstoffet i de ulike klassetrinnene. Evenetyrene og mytene er jo urbilder på de menneskelige egenskapene og at vi kan gjenkjenne disse egenskapene i oss selv. Vi er både Per og Pål og Espen Askeladd og vi har både trollet og kjerringa som sitter fast med nesa i stubben i oss. Barna gjenkjenner disse egenskapene i den ytre verden, men vi voksne må ta eventyret inn på vår indre sjelelige arena og kjempe mot troll og vetter der i oss selv. 

Og en gang får vi både prinsessa og halve kongeriket. Smeden har vært heldig og har funnet ut at det er ikke bare hastemøter og mandatkomiteer og lederstruktur som avgjør om vi er en god steinerskole,  men at vi vi lar oss fylle av en indre glød og får tent den indre smia. Menneskebildet og troen på noe mer enn oss selv. Det er gaven fra Rudolf Steiner til menneskeheten og framtiden. Da blir det litt puslete med kvalitetssikring... ;-)

Hilsen Kjell Helge 

 

Onsdag 26.04.06 

Dagen gikk som en røyk. Jeg rakk ikke å ta bilder en gang, kun disse og de var jo ikke dårlig. En mestersmed og middelald-rene... Og øverst til høyre smedens sorte ganger (det går rykter om at han er medlem av Kjells Angels!!... :-) Men trivelig var det i dag. Regnet høljet ned og vi satte opp en stor presenning. Ingenting kan stopp vår arbeidsglede!! Det ble riktig koselig i teltet og jeg tror tilslutt at hele skolen sto under... Kjentes sånn ut iallefall! Vi håper på godt vær i de to neste dagene. I Trøndelag sier vi at det er fare for sol... Lokal TV var forresten på besøk i dag. Litt God omtale skader ikke i disse tider.. Her er lenken til Romerike blad

Hilsen Kjell Helge

Torsdag 27.04.06 

En utrolig dag! Gjøglere, smeder, bueskyttere og middelaldermenesker svermet rundt meg og skapte en flott stemning. Så flinke lærerne har vært til å forberede og skape rammer for smeduken! Jeg blir mer og mer overflødig i smia, og lærerne og foreldrene tar mer og mer over. Det er slik det skal være, gammelsmeden kan ta pause. Jeg setter meg ned med nyckelharpa og tar en trudelutt. Noen unger kommer med en gang og setter seg og snart er samtalen i gang. En liten gutt kommer for 8 gang og spør om jeg trenger hjelp, og ei lita jente kommer og spør håpefullt om hun kan få lage bare en krok til. Her er det plass for roen og meneskemøtene. 

Om kvelden kom foreldrene på foredrag og smeden ror seg ut på dypt vann om pedagogikk, hjerneforskning og de 12 sansene og klarer så vidt å ro seg i land med et par gode eksempler fra sin egen begredelige skolegang. I karakterboka hans sto det nemlig: "Kjell Helge har gode evner, men..." så kom det ei lang liste med synder som avsluttet med: " han har for mange interesser på fritiden...." Ja, ja,  at han berget seg på de 6-7 årene på universitet må han takk gudene for... Godt han ble smed.~  

Men møtet var trivelig og fine samtaler oppsto, noen avsluttet i smia med "nær livet opplevelser". Noen foreldre fortalte at de hadde sett smeden i aksjon på TV på ettermiddagsnytt, men jeg ser ingen paparazziaer... Hilsen Kjell Helge

 

Fredag 28.04.06 

Endelig fredag sier man ofte... Smeden ble nesten litt vemodig han. En flott uke til ende og alle de gode menneskemøtene rundes av og folk går hver til sitt. Smeden er egentlig melankolsk og syns det litt trist. Men i hjertet til smeden bor det minnet om mange flotte barn, hjelpsomme og kunnskapsrike kolleger og ikke minst et rungende ja til smeden om at de hadde en fin uke. Smeden holdt tale og spilte en avsluttsfanfare med Ilmarinensangen. Det var rørende. 250 barn og voksne var samlet og laget en fin coda på en vakker uke.

Smeden var litt stolt også, det var urframføring av teaterstykket som han har laget sammen med en kollega. Elevene var kjempeflinke og det ble et lite minne for livet å se det framført på scenen. Bueskyting og åpne verksteder var også en del av dagen. Mange gode klemmer og takk ble det. og smeden fikk mange varme tilbakemeldinger. fra arbeidet. Det er takknemlig arbeid å være smed. En hemmelighet er at det er egentlig smeden som skal takke! Å få være midtpunkt i en hel uke med gledesprosjekter er en gave fra gudene.

Takk for meg og lykke til videre med håndverk og skole. Steinerskolen på Lørenskog er en kjempetrivelig skole som har stor vitalitet og evne, men de burde slipe sløydverktøyet sitt bedre ;-)

Er det noe så bare ring...
Hilsen Kjell Helge
Smed

Litt mer presse: