Steinerskolen på Nordstrand.

Steinerskolen på Nordstrand ligger utenfor Oslo i flotte gamle bygninger. Rudolf Steiner var tidlig på 1900 tallet og holdt foredrag i disse lokalene, og skjebnen ville at nettopp disse lokalene skulle bli til en Steinerskole. Tilfeldig - ikke sant?! Nå er det smedens tur... Om det blir mindre åndskraft og mer håndkraft er en annen sak... Det blir spennende og møtet med de norske barna blir en artig sammenligning med de svenske i Karlshamn. Er de ulike? Eller er barn - barn uansett? Hilsen smeden. Kjell Helge. Kan treffes på 90015160 hvis noen har spørsmål. Gjerne SMS.

Informasjon om skolen: nordstrand@steinerskolen.no

 

Prosjektuke 19 - 24 september 2005.

Mandag: 4 klasse bygde opp og startet smia i dag. Et kompani på rundt 27 elever deltok og vi fikk reist smia. En liten trelund med noen store furuer dannet rammen og støtten for konstruksjonen. Et bord kom på  plass og alt fungerte bra. Vi delte klassen inn i 3 grupper og 3 lærere var med på arbeidet. All ære for det. Det er ganske hektisk. Alle elevene står intense og prikker deg på skulderen og vil ha hjelp og råd for å komme videre i prosessen. Enhver matte og språklærer burde misunne meg for det. En lærer trengt opp i et hjørne av kateteret og 27 elever som trygler om mer algebra og modale hjelpeverb! :-)

Vi er heldige vi smeder.  Jeg ble varmt tatt i mot på skolen og alt var vel forberedt. Takk til kollegiet for det og spesielt takk til Erland og Miri som har stått for organiseringa.

Under ser dere bilder fra flittige elever og glade lærere. Smeden er kjempefornøyd!

Smeden gir gode råd og smia bygges

Glade elever og flittige svenner

En flott dag på Nordstrand!

Tirsdag: Nok en vellykket dag. I dag var det 6 klasse som var i ilden. Alle elevene fikk prøvd seg, og det var en jobbestemning rundt essa. De lærte å kommunisere ved hjelp av blikk og kroppsspråk og holde kontakten med hverandres lag uten å bruke stemmen for mye. Litt hektisk på slutten, men det var smeden sin skyld med litt dårlig timing. Under følger bildene fra dagens salamanderkamp. (ildåndene)

 

2 sett med michaelsriddere i smia.

Glade elever over alt.

Gladest var smeden da han fikk fram nyckelharpa

Onsdag: 9. klasse på besøk. En flokk med ungdommer midt i beste puberteten... En god del æsjhh og uææhh! En alder hvor et nei anses for et forhandlingsgrunnlag... Allikevel kroker ble det mange av og når man får tent interessen så viser det seg en solid porsjon arbeidsglede og fingerferdigheter. Med masse humor og noen solide verbale utspill fikk vi arbeidet i havn. Kjempekoselig gruppe når en kom litt under pubertetspanseret. Takk for fin innsats! Hilsen Kjell Helge

Her følger bildene

Klasselærer var fornøyd

Uten Erland og Aristide - ingen kroker.

Til venstre fra årstidsfesten. Høyre: Smedens barndomshjem i Holteveien 4 på Kolbotn.

Om Kvelden var det åpent for foreldrene til å komme. Ikke så mange kom, de få tok igjen med å være ivrige.

Torsdag: Først i dag var det 8. klasse. Det ble et trivelig møte med glade ungdommer. Det er rart; første inntrykket er ofte "hva vil du med oss, hvorfor må vi være her?" Etter hvert som jernet og ilden fanger så kommer deres sanne ungdommelige flotte vesen fram, og de begeistres og rives med. Det gikk bra, alle fikk ferdig sine produkter og gikk glade hjem. Her er bildene:

Over: Dagen ble avsluttet med lærerne i smia. En hektisk time med kollosalt tempo og et geriljaforedrag om antroposofi og Steiner i buskene etterpå. Etter det slikket de sine brannsår, og gikk fornøyde hjem.

Fredag: 10 klasse. 

En flott uke til ende. Smeden er kjempefornøyd og takker alle for innsatsen. 10 klasse var siste gjestene denne uka og alle kom i land etter litt mumling og innledende verbale uværsbyger. Smeden vant og alle elevene vendte hjem med et håndlaget produkt som de ikke hadde snakket seg til... 

Konklusjonen: barn og ungdom er lik seg over alt. De snille, de flotte, de kloke, de frekke, de bortskjemte "curlingbarna", vi finner dem over alt. Men en gammel kollega sa til meg en gang: når du står foran døren til en ungdomskoleklasse og skal inn så må man ta på seg en innvendig regnfrakk og gå inn. Så må du tåle dem. Og slik er det,  når de har rent av seg sin villskap, framstår de som flotte unge mennesker som møter verden på en åpen fin måte. Disse ungdommene har fått en livserfaring ekstra med på veien. De vet hva det vil si å passe på som en smed og smi mens jernet er varmt. Dette er ikke bare intellektulle fraser, men praktisk livserfaring. her følger bildene:

Smeden vil holde til der hvor småklassene er på andre siden av veien, vis à vis storskolen. Det er hyggelig om foreldre, foresatte og lærere som har tid, tar seg en tur og ser på. Kanskje tar noen med litt kaffe og kaker til de som smir. Barna bør ha på seg klær av bomullstoff så ikke gnister brenner hull på klærne. Velkommen.