Steinerskolen på Ringerike. 

Prosjektuke 2 - 5 april 2006. Bilder vil bli lagt ut fortløpende


Steinerskolen på Ringerike ligger i Åsbygda ved Jevnaker. De har forberedt smedprosjektet godt, og en flokk med lærere stilte opp på mandag kveld og hjalp til med riggingen. Tirdag fyres essa.

 

Skolen har en vakker ny skolebygning som skal innvies ijuni. Den har de all grunn til å være stolt av.

Smeden Kjell Helge. Kan treffes på 90015160 hvis noen har spørsmål. Gjerne SMS. Informasjon om skolen: Skolen webside: Steinerskolen på Ringerike

Tirsdag 2.05.06 

Første smidag og 10 klasse var først ute.  Det var en kjempetrivelig gjeng med arbeidglade elever. De smidde sin krok etter alle forskrifter og er moden for større oppgaver etter hvert. 9 klasse på samme måte, en jenteflokk med krutt i nevene. Artig å se glade flinke ungdommer i arbeid. Det som slår meg er den store forskjellen mellom storby ungdom og ungdom fra landsbygda. De siste har det litt enklere. Åpnere og ikke så sårbar som byungdommen. Forskjellen er påtagelig. Smeden undres.  I kveld var åpent foredrag om smedens arbeid og tanker omkring pedagogikk og nyere hjerneforskning. Denne forskningen er enig med smeden. En må ha knagger å henge kunnskapen på.... Bokstavlig talt. Ny flokk ungdommer i morgen.

Hilsen Kjell Helge

 

Onsdag 3.05.06 

2 smidag. 3 nye klasser og 3 gode opplevelser. Nå begynner vi å få sving på logistikken og kan slappe av litt mellom slagene. Vi fikk til og med tid til både 2 klasse som ekstra gjester i tillegg til Aleksander fra Solborg som var på gjestevisit sammen med Arild Smeby. Bare sistnevntes navn står det jo respekt av! De kunne tilogmed smi! 

Om kvelden var det åpen smie og noen foreldre og lærere var samlet til idékveld. mange fine produkt så dagens lys. Se bildene over. Smeden var spesielt stolt over Torshammeren som knakk på ambolten, men som han reddet ved å dra ut tangen som i utgangspunktet bare var 4 mm. lang! I tillegg ble det laget fyrstål for flint og knusk og en damekniv fra vikingtiden. Henrik hadde tilogmed knusk fra Afrika å by på. Den var laget av innmaten av en katusplante og vi fikk tent den med fyrstålet. Ikke så veldig lett, men det gikk med litt øvelse. Senkvelden gikk med til å kikke på Migrapolis på TV hvor det var innslag fra Solborg om det å leve i et Camphill fellesskap. Fint program. Et av intervjuobjektene er avbildet med armsmykke på bildet over. Solborg og skolen på Ringerike holder til på samme sted.

Hilsen Kjell Helge

Torsdag 04.05.06 

Dagene går og det er torsdag. 10 klasse hadde en seiersrunde i dag og kniver og beltespenner sto på programmet. Tålmodighetsarbeid begge deler. Å hamre knivstål så seigt at det kan ta motet fra en koleriker, er en prøvelse. Beltespennen med så tynne deler at 2 sekunder for  mye i essa er nok til å lage et gnistregn som spolerer timer med arbeid, er også en utfordring. Det gikk bra. 

Om kvelden kom lærerne og det ble avsluttet med et foredrag om pedagogikk og smedkunst. De fikk prøve å bli så engasjerte i håndverk at det var nesten smertefullt å måtte avbryte for å sette seg på stolen og lytte på en engasjert smed som talte om sine hjertesaker....

Noe å tenke på.... Hilsen Kjell Helge

Fredag 05.05.06 

Siste dagen og smeden pakket sine saker og la ut på landeveien. Han var fornøyd. Glade barn  og hyggelige foreldre og lærere som hadde tatt vel imot og satt pris på smedens enkle filosofi: Barn som har sultne hender må få næringsrik smed-kosthold stekt i essa for å kunne lære. Barn som er mette i hode er impregnert mot mer teori. Et balansert kosthold er tingen! BArne hagen var også på besøk i dag. Alle skal få! De små stilte i tålmodige rekker og hamret og hamret og resultatet ble som forventet: " vakre fine kroker som småtroll kan henge halen på når de skal på do. Alle skjønner hvorfor! Barna brukte alle sine 12 sanser og gikk glade tilbake. Tenker at det ble mange smeder i leken etterpå!

Takk til en engasjert liten skole som fortjener å være mye større. Flotte omgivelser, flotte barn og en levende foreldre og lærerflokk som skaper en meningsfull hverdag for dem de er mest glade i. Smeden ble også glad i dem. Takk for meg.

Hilsen Kjell Helge