Steinerskolen i Roskilde. Kristofferskolen Prosjektuke 15 - 19 april 2006.


Mandag 15.05.06 

Smeden drar videre og nå har han begynt å snakke dansk. Øver i alle fall. Steinerskolen i Roskilde - Kristofferskolen er stedet og første smidagen unnagjort. Det gikk gnistrende bra for å si det som en smed gjør... 8 klasse var i ilden og en flokk med veldig trivelig danske ungdommer gjorde en fin entré og laget sine første arbeider i smia. Gjett hva de laget? Nemlig... Men det er like magisk hver gang og elevene er kjempelykkelige og takker pent i hånda for at de fikk være med på en smuk time. Lærerne var like flinke.

Det så litt trist ut i går kveld da hele teltet som skolen hadde satt opp var blåst ned. Men Smeden gjør som smeder gjør - kaster kull i ilden og setter i gang. Denne gangen inspirert av gamle middelaldertelt som han så på Forsøksmuseet i Lejre. Verd et besøk for alle, med og uten familie. Det var topp konstruksjon og kommer til å bli den nye standarden. Tegningen ved siden av teltet gir pekepinn på noe...

Var også og så på Trelleborg den fantastiske vikingborgen som ble bygget i år 980

Smeden er heldig han som får oppleve alt dette. Bortsett fra hans møte med dansk bakterieflora i forrige uke. Det kostet han 6 kilo uten at han skal klage for mye på det siste... Men frisk igjen til ny dyst i dag. Olé!!

Hilsen Kjell Helge

Tirsdag 16.05.06 

I dag høljet regnet ned, men det er ingen hindring for oss. Vi smidde så søla skvatt! Med jevne rom måtte vi tømme hengekøya over oss for vann, store mengder vann.. 7 klasse rundt essa i dag. Store mengder ungdommer med utemmet vilje, men ilden må tjene oss alle. Det ble fine resultater og vi kom i land med produktene.  Legger ved noen flere bilder fra Trelleborg og Lejre museene.

Hilsen Kjell Helge

Onsdag 17.05.06 

17 mai er vi så gla i... Vi nordmenn tror at hele verden feirer 17 mai... Her var det arbeidsdag i smia og elevene strømmer på. Vi begynner å bli proffe i logistikken nå, og lar oss ikke overmanne av hordene som renner oss ned med hammer og krok i hånda! 2 hele klasser i dag. Etterpå var det lærerne som skulle lære å smi kniv. Det gikk det også. 

Dagens store begivenhet fant sted på lærerværelset med smeden stående i overdådig giv akt og de danske lærerne sang nasjonalsangen for ham på dansk!! Aldri har slik nasjonalfølelse overmannet en stakkars smed... Han tørket en liten tåre, men ble bare svartere i sitt glade ansikt av det. Etterpå trøstet de ham med kake og kaffe og lot som om de godt forsto at vi kvittet oss med svenskene. Jeg repliserte at vi visste vi hadde oljen den gang vi løsrev oss fra Danmark også, men manglet kun teknologien. Mer eller mindre lot dem i stikken og håpet de kunne dyrke rapsdiesel i framtiden. De kunne jo montere vindmøller på sine biler!!  Kvelden ble avsluttet med verdig middag hos kosmopolitten Kaj Drewes som både har seilt på lofoten og kan danse rørospols. Hvilket vi gjorde sammen med husets barn. En koselig kveld.

Hilsen Smeden

Torsdag 18.05.06 

!
Dagen var fin den og vi trosset regnbygene og fikk halt i land krokene til 5. klasse. En saftig flokk med elever. Lærermøte i kveld med tema omkring smedens arbeid med sympatikrefter. Barn i dag omgis av mengder med antipatikrefter som bidrar til analyse, forståelse og begreper. Dette er jo positive krefter alle sammen, men de gjør oss ensomme i verden. En skikkelig forelskelse derimot gjør oss varm og nær og får oss til å føle oss i ett med verden og den vi er glad i. Sympatikrefter. Går vi for mye opp i dem gjør det oss bare til et boblende hav av følelser som gjerne kan gå over i hat om vi ikke vokter oss. Kunsten er som alltid å finne den rette balanse. Passe kald, passe varm. I vår tid fryser vi, barn må forstå ting de ikke har forutsetning for og denne kuldepolen får oss til å dø langsomt. Her er det smeden som kommer inn med sine sympatikrefter. Barna forelsker seg i ilden, jernet, rytmen og går stolte og opprømte hjem med sine fantastiske produkter som de har tryllet fram av flammene. Ikke sant? Dette er medisin for vår tid!! 

Hilsen Kjell Helge

Fredag 19.05.06 

Siste dagen og Smeden drar videre. I dag hadde vi de minste elevene på besøk og det er bestandig en stor glede å se de små elevene som strever med å løfte den tunge hammeren og plassere den på det glødende jernet. Her er alle de 12 sansene i bruk, og de lærer med hele seg, Smeden pakket så sine saker og hadde en hyggelig liten avslutningseremoni med lærerne. Han fikk en vakker liten lampe til å lyse opp tilværelsen med. Han takket for seg og så med tilfredshet at han etterlot seg mange inspirerte lærere som hadde stilt og bidratt til en vellykket uke. Smedens budskap er enkelt, det skal ikke så mye til for å gå i gang. Det enkle er best og det trengs ikke store investeringer for å drive god pedagogikk. Hovedingrediensen er begeistring. Takk til elever foreldre og lærere ved Kristofferskolen for en fin uke og et fint minne. Umeå er neste stopp.

Hilsen Kjell Helge