Steinerskolen på Skjold

  Bergen 4 - 16 mai 08  
  
Håndverk i skolen. Et skoleprosjekt av Kjell Helge Johansen

Skolen ligger vakkert til ved sjøen en liten mil fra Bergen sentrum


Smedens Sanger Her

 

Meny
Prosjekter hittil. Bilder og beskrivelser legges ut fortløpende.

 

2008:
uke 6 Steinerskolen på Fosen.
uke 10 Framskolen på Fosen.

 

Planlagte besøk:

Juni 08
Steinerskolen i Karlshamn. 

 

RudolfSteiner høyskolen i Järna

 

2006

uke 17

Steinerskolen på Lørenskog

uke 18

Steinerskolen på Ringerike

uke 20

Steinerskolen i Roskilde Danmark

uke 21

Turmalinen. Kässjö i Umeå. Helse- pedagogisk hjem

uke 26

Rudolf Steinerseminariet i Järna

 

2005

uke 36

Karlshamn waldorfskola Sverige

uke 38

Steinerskolen på Nordstrand

uke 39

Steinerskolen på Eidsvoll

uke 44

Steinerskolen i Ålesund

 

Smedens gledes-

prosjekter:

Buss og lastebilsertifikat...

Smedens private drøm var å ta storbilsertifikat i sitt friår. Det har har han gjort og arbeider nå i fritiden med å kjøre buss i Trondheim.!

 

Bilder fra "Gledes- prosjektet" her

Mandag 5. mai.  Så var vi igang på Skjold. En flott steinerskole med vakker arkitektur og beliggenhet ved sjøen. Mange hyggelige elever møtte meg første skoledag og det ble en trivelig økt med elever som har sans for håndens klokskap. Mange fine kroker ble laget og elevene og lærerene fikk sin første innføring i smedkunsten Alle elevene dro hjem med et fint arbeid i hånden.
Tirsdag 6.mai  8 klasse i dag. Til tross for skuespill og travle medarbeidere så hanket vi i land 6 kniver og 2 kroker. Det ble vellykket og elevene fikk lønn for strev. Mange elever tar seg en tur i smia og lukter og ser og suger til seg stemningen som en svamp. Smeden blir litt magisk og for en ung sjel så er det jo rene trolldommen å se jernet forme seg til vakre ting mellom hammer og ambolt.

Og det er jo egentlig helt sant. Hilsen Alkymisten :-)

Ps...Været er på sitt beste og regnet i Bergen er oppskrytt slik smeden ser det :-) 

Bergens ansikt... En dyktig smedkollega på Steinerskolen Paradis :-)
Onsdag 7. mai. Nok en solskinnsdag i Bergen!! Ikke bare sola som skinte, men alle 1.klassingene som var opp til smeden og smidde seg krok. Smeden hadde det så travelt at han glemte å ta bilde :-(  Men vi får bevare gleden inne i oss. Det var i alle fall skikkelig morsomt. En god historie fra Kalevala ble også fortalt; om smeden Ilmarinen! Siden kom en staut representant fra videregående og laget en krok og en beltespenne som om det var det eneste han hadde øvd seg på det siste året. Skikkelig flink var han. Se selv! På ettermiddagen kom Anne Sha og lærte seg å sy knivslire og Aasta smidde sin første krok! Dagen ble avsluttet med et besøk hos Nora Kvam hvor vi spilte barokkmusikk på nyckelharpe. Smedens store lidenskap når han er passe ren på fingrene :-) Det var hyggelig det! Hilsen Kjell H.
Torsdag 8. mai... og 8 klasse! Det blir 16.. Iallefall kjentes det slik ut når dagen var ferdig. En livlig gjeng med ungdommer som har en levende interesse for hverandre. Fokus blir ikke alltid mot arbeidsstykket, men som alltid: Vi får det til tilslutt. Alle gikk hjem med fine arbeider. Kniver, kroker og noen sviflekker..

 

Om kvelden holdt smeden et foredrag for kollegiet om metallkvalitetene i planetsfærene og ukedagene! Ganske interessant tema. Vi er ikke bare mars og venus, men mercur, måne, jupiter, saturn og sol. Kvaliteter som vi har eller kan ta på oss i en sosial ramme. Da først blir vi en hel sosial organisme.. ..Tenker smeden og børster litt støv av nesetippen sin. Sola skinner fortsatt i Bergen. Kjell H
Fredag den 9. mai og pinse! Trivelig uke med mange hyggelige menneskemøter. 9. klasse kom med en gruppe i dag og smidde kniver spenner og kroker. Ikke knirkefritt for alle, men noen lar seg fange med og da en nybakt kniveier fikk se at smeden kunne barbere seg med kniven hans, gjorde han store øyne og sa Steike!!, så tok han meg uoppfordret i hånden og takket med et dypt bukk! Smeden blir glad når han møter slike ungdommer. Kvelden siger på og smeden lurer på hvor han og Ole Brum´n (mc) skal i pinsa... Forslag? 90015160 (sms) Send gjerne en hilsen på sms om du har vært innom siden min. Så ser jeg responsen.

God pinse alle. på Tirsdag. Ses Hilsen Kjell H.

Smeden og Ole Brum...
Tirsdag 13. mai. Pinsen er over og mange fine turer rikere er smeden tilbake ved essa si. Med fruktblomstring i Hardanger og turer ytterst på den nakne Ø. (Sotra) i minnet, var det fint å møte elevene. Ny gruppe med 9. klassinger og nye utfordringer... Det gikk BRA!! Alle kom i land med sine prosjekter og kniver og belter og kroker gnistret ut av esseilden i dag. Se bildene.

En liten opplevelse var starten på dagen med pinsefeiring. Johannes evangeliets skapelseshistorie ble lest på mange språk og lærerkollegiets trio tonsatte en fin stemning rundt det hele. Slik kan det gjørest, teksten og musikken talte for seg selv! Smeden takker for stunden.

Kyllingene har kommet til verden på Skjold.   Vann i bøtte til hønene.
Onsdag 14. mai. Solen skinner over Bergen fortsatt og kullet gløder i smendens esse. Nye kroker og kniver og mange fornøyde elever. 

I en tid hvor de stjeler tannkremen din i sikkerhetskontrollen på flyplassen i frykt for at noe forferdelig skal skje, så har mange også blitt mer restriktive med å legge ut glade barneansikt på nettet. Og selvfølgelig; smeden respekterer det at noen ikke vil vise sine barn på en nettside. Men smeden deler ikke frykten for det forferdelige som kan skje i samme grad. Jeg går selvfølgelig ikke ut med navn og adresse på mine nettsider, men tar ofte bilde av barn som er glade. Når noen ber om denne diskresjonen er det selvfølgelig å respektere det. I dag blir det bare blomster å se på loggen. Men alle skjønner jo sikkert hvem de ulike blomstene representerer. Men det er smedens hemmelighet! :-)

Torsdag den 15. mai. Først kom barna, en glad klasse med unge smedlærlinger med arbeidslyst. Vi gjorde det vi måtte og alle ble fornøyde med sine små og store resultater fra essetrauet. På ettermiddagen kom foreldre, lærere og barn på dugnad og det ble en livlig forsamling med fullt trøkk rundt ilden. Samtidig var det stor aktivitet i skolegården og det endte opp med en improvisert halling på skolegården med danseglade ungdommer. Musikken sørget Odin, Bjørnar og Smeden for. Kvelden ble avsluttet med en rundtur i hjernens strukturer for å lete etter de praktiske konsekvensene av godt håndverk. Smeden holdt foredrag om nyere hjerneforskning og relaterte den til steinerpedagogikken. 
Fredag 16. mai. Siste dag og avreise. Først en glad fortellerstund med Odins klasse med feiende sang og like feiende smiing. Veldig fin klasse og flinke barn. Så pakket smeden sammen og flakset seg hjem til 17 mai. .Neste uke blir det Karlshamn i Sverige. Følg med på nettsiden. Takk for meg og opplevelesesrike dager. Det har vært fantastisk! Takk til Ørjan, Reidar og Rune for god kvalifisert hjelp. De skal nå være i stand til å føre faget videre på Skjold skolen. Og kanskje vi ses en annen gang.  Hilsen Kjell Helge

Ps. opplevde noe helt forskrekkelig og skremmende da jeg reiste. Det regnet i Bergen!!!  

Fin tur over fjellet for smeden. Her er smedens hage. Godt å være hjemme
Til høsten blir det håndverkseminar her. Velkommen! 

www.antronett.no/smia

PS. vil du se noe fint? Hils på smedens malende venn HER